I am

Every detail of my life is what made me who i am

My Love of my life

My Love of my life
07.07.2012

Our Wedding Path

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 23 December 2011

My E-Day

Wee.. Olla

Hai.. lame da tak update blog.. kasihan blog fiza ini.. Ok hari nie nak share pasal my E-day on 03.06.11. Walaupun da about 6 months berlalu.. Tema kami time tu adalah green apple n white. Sweet sangat the color. suker... Actually sume fiza amik kat butik jer.. no diy pun.. except for hantaran.hehe.. ok la for amatur kan.. tp the color is so sweet. Nanti kite buat entry on hantaran n gift plak k.






















Malas plak nak upload gamba bebanyak.. slow pulak connection.. ok la tgu nt entry lain k.

So, tu jer cayang
Luv me
^_^

Wednesday, 14 December 2011

FB Bride to Be 2012

Wee.. Olla,

Ok hari nie just nak share yang fiza da di approved oleh dhiera dalam FB bride to Be 2012. Kat Bawah nie batch die.. Nie private group taw.. Only Bride to Be jer bolah join.. hehe..


Ok, nak mintak tolong all Bride to Be dari FB ni yang link and follow kite tolong tinggalkan jejak anda di entry ni yer.. nanti nak buat list just for kawan dari FB nie.. Tq.

Tuesday, 13 December 2011

Merisik Me

Wee.. Olla,

Hai all, hari ni bgun lewat.. huhu.. Bangun2 tgk umah da bersih.. Anak buah fiza yang sulung da bersihkan umah.. die cuti sem.. Bagus kan? blh bercuti dengan aman... Esok da kene kerja.. malas sangat.. huhu..

Ok, semalam janji nak share gambar tunang kan? hehe.. what if start dengan merisik dulu.. Actually tak soh die merisik pun but parents die insist jugak nak merisik.. Menantu first la katakan. hehe

So, mase merisik fiza just pakai biase2 jer.. sebenarnye taktaw nak pkai aper.. hehe pastu bedal je la.. Gamba pun tak banyak.. hehe

My mom, akak & his parent 


Berdebar giler mase nie.. wahaha


Tu jer la citernyer.. hehe.. kelakar bile kenang balik.. Tapi comel jer.. Ok la, semalam da amend timeline kahwin yang dhiera bagi tu.. since we only have like 6 months before our wedding kene gerak pantas sikit la.. Pening kepala rasenyer.. Ape pun tak buat lagi.. Survey pon belom habis lagi.. semua buat online jer.. Belon sempat nak pegi tempatnyer lagi.. Wahaha.. Harap hujung minggu nie boleh la siap. Ok la nak g tolong mama masak. Nanti bising plak mama sye tu.. hehe

Ok, tu jer la cayang.
Luv me
^_^

Wedding date

Wee.. Olla,

Hai kawan2.. Ok sekarang kami telah decided on 2 Jun 2012 for Solemnization and 3 Jun 2012 for reception.. Tapi my sis takde plak.. gi melancong dari 27 sampai 30 May. Die my orang kuat kalau die takde memang susah and die da book flight so memang tak leh nak cancel.. huhu...

Ok, second choice adela solemnization on 6 July 2012 & Reception 7.7.2012.. Camne nie... Argh.. but my fiance preferred the first date sbb kami tunang on 03 jun 2011.. So, exactly 1 year kan.. huhu..

Tapi i think i have to go with the 2nd date since i really need my sis. 

Anyway nak thanks dhiera sbb email me her wedding timeline. It really helpful. Thanks dhiera.

Next i will share my engagement punyer picture ok.. Sekarang tengah obses dengan blog Intan Norazam. Really heart die punyer baju bertandang.Veil die stunning habis.. rase nak sewa tapi rase size tak same.. huhu..



So, tu jer cayang
Luv me
^_^


Monday, 12 December 2011

Malam Yang sunyi bersama HB

Wee. Olla..

3 am in the morning and i still awake.. as usual survey wedding punyer thing.. Makin nervous but excited at the same time.. hari nie baca blog Intan Norazam. Suke sangat tengok fabrick handbouquet yang die buat. Baru tadi terbaca pasal handbouquet tu kat blog Kina.. cantik sangat and sangat terkilan sebab tempahan untuk B2B 2012 da tutup.. Really adore everything yang cute and sweet macam tu.. Pada yang belum pernah tengok HB tu gambar kat bawah nie yer..

picture from Intan Norazam

Intan ade bagi tutorial nak buat tapi tak kreatif takut tak jadi.. huhu.. mgkn akan cuba buat jugak walau ape terjadi,, 

Ok la sekarang perlu tido dulu walaupun esok cuti,, Nanti bangun lewat mak bising plak.. huhu..

So, tu jer la cayang
Luv me
^_^

Tuesday, 6 December 2011

Tips on setting the wedding date..

Wee.. Olla,

Hunny Madu
So, more update on my wedding preparation.. Ingat tak ak citer pasal discuss our wedding budget with mr fiance last saturday.. Sangat pening sebab semua tarikh yang kami nak jatuh hari ahad.. huhu.. Memang semua org cuti hari ahad but not people live in Terengganu and my fiance adalah orang kemaman, terengganu.. Oh my God..

Tadi aku terjah blog Rilla and da baca journey die on being a Bride.. Sebulan lagi die nak kawin.. Waa.. bestkan? Banyak plak tips kat blog die. Tu yang sampai seharian aku duk mengadap blog die.. hehe... 

Ok, tips kat bawah nie aku ambik dari blog die k..


1.Discuss with your fiance on possible dates. Ni no-brainer pun kan? Tapi make sure list beberapa dates yang sesuai ok, bukan 1 date je. So your elders ada options. Remember, we're dealing with two families here.


2.Decide on your events arrangement. Nak nikah and sanding hari lain-lain ke, same day ke. Majlis tandang bila? Nak join kenduri ke ape.


3.Consider the holidays. Whether it's important for your family to have it on school holidays or not. In my case, tak berapa penting sebab family tinggal dekat-dekat dan sepupu semua dah besar-besar. But I tried to have it on public holidays.


4.Run through the possible dates with both sides of the family. Macam Rilla, Rilla bagi tahu kat mak dan ayah while Kanda informed his mom. Minta diorang pilih a few options juga. Bukan 1 date je. Make sure you inform them date you and your fiance paling suka. Lepas tu minta diorang bagi tahu you all date yang diorang prefer juga dari a few options yang diorang bagi tu.


5.Next, sit down and discuss with your fiance dates yang match. Meaning yang both family free. Then select your date.


6.Check whether your date tu clashed or too close with close relatives' events. Ni sangat penting. Mana tahu kot ada sepupu nak kawin time dekat-dekat wedding korang jugak kan. If they have chosen their date first, and your date tu dekat sangat atau sama dengan date diorang, back-out please...or at least try as much as possible to find another date. Mungkin pada kita tak apa, tapi kita tak tahu kemampuan saudara-mara kita kan? Baik dari segi kewangan mahupun tenaga fizikal ataupun masa.


7.Jika date korang tu ok, dan takde clash ke then boleh proceed dengan date pilihan korang.


8.Inform your family and announce it to your close relative (untuk mengelakkan saudara anda memilih tarikh itu/yang berdekatan juga).


9.Most important of all, ask Allah for patience because this can drive you crazy..well, almost.
Ok, aku copy bulat-bulat sbb da maghrib.. Kene rush nak mandi and solat.. hehe.. Next time aku share date-date yang kami nak.. 

So, tu jer cayang.
Luv me

^_^

Monday, 5 December 2011

Mencari Fotographer

Wee.. Olla..

Sekarang da pukul 12.45 malam but i still awake.. Why? Sebab tengah usha butik pengantin, fotographer, kad kahwin, doorgift & etc. Wah.. byk giler.. Bersusun tab kt lappy aku nie.. sian dier..

nie la hafiz tu..
Tapi sedang aku mencari dan menusha aku terjumpe this blog belong to a man called hafiz.. The art is stunning and outstanding. exactly how i imagine my wedding picture will look like.. 

Hafiz mintak share picture awak yang giiiiler.... cute tu kat blog saya k.. Jangan marah taw.. Tgk picture die..

 This picture i love so much.. memang sangat pantang kalau jumpe gambar dessert table nie sebab angan-angan to hv it at my wedding. The color is stunning and cute. We can see the sweetness in this picture. With all the centerpiece yang cute-cute and the way the picture was taken.. Fuhh... I want one..

 This picture pun sweet sangat and creative.. sye nak picture camni jugak nanti taw.. As i compared if picture is taken the same way but by different fotogpher mmg berbeza.. Ade jugak fotographer yang buat tapi tak dapat kualiti macam nie.. Skill is very important. So, berhati-hati memilih fotographer yer all B2B. Jangan kamu menangis di kemudian hari.




 This is unforgettable picture and if my fotographer captured a picture like this i will thank him sooo much. Why? because for me jarang ade fotographer yang terfikir nak capture angel camni.. This moment really show the sweetness of this wedding and how beautiful the wedding is.


Gamba bouquet ni dicapture pun sangat kreatif and cute.. huhu.. adore u la bro.. Can i have u at my wedding? Jangan quote mahal-mahal boleh? hehe..

Camne? terpegun tak? cute sangat and color pink is my fav color.. Kalau la die jadi fotographer aku on my wedding nanti.. Berangan jer aku nie.. budget ciput tp angan-angan tinggi dari gunung everest.. Da mintak quotation with him tapi taktaw dapat tak in budget..

Oh satu lagi nak bitaw si hafiz nie ade buat contest as per below nie.. Sila la join.. Aku tak berniat nak join sbb harapan terlalu jauh.. Aku tinggal di Kuantan.. Takkan die nak turun sini semata-mata nak shoot aku kan? Tapi aku pk balik.. Aku blh turun sane and if dapat it really perfect for my pre-wed picture.. 

So, tu jer cayang..
Luv me
^_^

Pelamin Anganku

Wee.. Olla,
Really excited on the wed prep. Fuhh.. malam asyik berangan on what my wed will look like. Sampai takleh tido pun ader.. Ok, sebaik aku tengok gambar dari Ahmad Fairus ak terus jatuh cinta.. So, aku terus mintak quotation. And today da dapat quotation. Tapi kene jugak tengok fotographer yang lain dulu kan? mane la tau dapat yang lebih murah yet outstanding.. hehe. Tak boleh terburu-buru ok.

Ok, Akhir bulan nie akan pergi usha kain for majlis nikah. Yang nie sangat penting because i want it to be special and time nie la aku boleh control everything sbb yang datang cume saudara mara terdekat and sahabat baik. And i was thinking that i want it to look very beautiful and sweet. Moment malam yang aku harapkan macam lebih kurang camni la..



Curi gambar dari kerjakahwin blog.. If only i can have them.. Berangan.. budget ciput.. huwaa..

http://kerjakahwin.blogspot.com/
 Both pelamin kat atas yang sangat-sangat aku harap akan dapat. I dont want pelamin yang sangat serabut and heavy. Adore these pelamin so much. It simple yet stunning.. Oh my God..



The surrounding will look like this.. Hopefully.. Nampak sangat sesuai which i berangan nak buat garden konsep. Tolong doakan impian I tercapai k.. May God bless u all..

So, tu jer cayang
Luv me
^_^

Sunday, 4 December 2011

Kursus Kahwin

Wee.. Olla,

Today early in the morning pegi pejabat agama amik borang untuk kursus kahwin.. Luckily they will have it on 13&14 January 2012 and bayaran RM50 per person..

So, today my fiance dtg rumah my mom tolong catkan bilik and etc..Because bilik tu da lame tak duduk kene la touch-up ckt.. Early preparation.. hehe

After that story with my mom and sisters. They agreed to sponsor in certain things.. Yeah.. That's what i always hope.. Less burden.. Alhamdulillah..

Sekarang tak boleh lekang nak baca blog Bride-to-be yang ader.. sumer sangat interesting and very helpful.. Thank you all taw..

Setakat nie da terjah blog di bawah nie:

Saturday, 3 December 2011

Bride to Be



Wee.. Olla,

Hi all, lame giler tak update blog nie.. cian dier.. actually i just change my blog url from sayurikawai to lino-chiaki hehe.. Why? because i dont really comfortable my fren from my workplace reading it. It is like no privacy. Like i only wanted to share my blog content with my follower and blogger. Hope they will not find my blog again..

Ok, back to the title. Actually my mr fiance and i decided to have our wedding on June, July or August 2012 (not decided yet). So, from now on i wanted to follow and read and update all activities about wedding. I really surprise found a lot of blogger blog about their journey on bride to be.. They really inspired me.. wah..

As for the start we have our first meeting today. I already make a budget list for my fiance to see.. Luckily he agreed.. Yezza.. suka sangat. So, tomorrow we will go to the pejabat agama to ask about kursus kahwin.. hehe.. Good move right? or not? Dont know.. Any opinion?

Ok la that's all for the beginning.. Will update on every detail of my preparation to u all.. Excited sangat...

So, tu je cayang
Luv me
^_^
There was an error in this gadget