I am

Every detail of my life is what made me who i am

My Love of my life

My Love of my life
07.07.2012

Our Wedding Path

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 6 December 2011

Tips on setting the wedding date..

Wee.. Olla,

Hunny Madu
So, more update on my wedding preparation.. Ingat tak ak citer pasal discuss our wedding budget with mr fiance last saturday.. Sangat pening sebab semua tarikh yang kami nak jatuh hari ahad.. huhu.. Memang semua org cuti hari ahad but not people live in Terengganu and my fiance adalah orang kemaman, terengganu.. Oh my God..

Tadi aku terjah blog Rilla and da baca journey die on being a Bride.. Sebulan lagi die nak kawin.. Waa.. bestkan? Banyak plak tips kat blog die. Tu yang sampai seharian aku duk mengadap blog die.. hehe... 

Ok, tips kat bawah nie aku ambik dari blog die k..


1.Discuss with your fiance on possible dates. Ni no-brainer pun kan? Tapi make sure list beberapa dates yang sesuai ok, bukan 1 date je. So your elders ada options. Remember, we're dealing with two families here.


2.Decide on your events arrangement. Nak nikah and sanding hari lain-lain ke, same day ke. Majlis tandang bila? Nak join kenduri ke ape.


3.Consider the holidays. Whether it's important for your family to have it on school holidays or not. In my case, tak berapa penting sebab family tinggal dekat-dekat dan sepupu semua dah besar-besar. But I tried to have it on public holidays.


4.Run through the possible dates with both sides of the family. Macam Rilla, Rilla bagi tahu kat mak dan ayah while Kanda informed his mom. Minta diorang pilih a few options juga. Bukan 1 date je. Make sure you inform them date you and your fiance paling suka. Lepas tu minta diorang bagi tahu you all date yang diorang prefer juga dari a few options yang diorang bagi tu.


5.Next, sit down and discuss with your fiance dates yang match. Meaning yang both family free. Then select your date.


6.Check whether your date tu clashed or too close with close relatives' events. Ni sangat penting. Mana tahu kot ada sepupu nak kawin time dekat-dekat wedding korang jugak kan. If they have chosen their date first, and your date tu dekat sangat atau sama dengan date diorang, back-out please...or at least try as much as possible to find another date. Mungkin pada kita tak apa, tapi kita tak tahu kemampuan saudara-mara kita kan? Baik dari segi kewangan mahupun tenaga fizikal ataupun masa.


7.Jika date korang tu ok, dan takde clash ke then boleh proceed dengan date pilihan korang.


8.Inform your family and announce it to your close relative (untuk mengelakkan saudara anda memilih tarikh itu/yang berdekatan juga).


9.Most important of all, ask Allah for patience because this can drive you crazy..well, almost.
Ok, aku copy bulat-bulat sbb da maghrib.. Kene rush nak mandi and solat.. hehe.. Next time aku share date-date yang kami nak.. 

So, tu jer cayang.
Luv me

^_^

2 comments:

dhiera said...

hoho.. nice tips. tak terbaca pulak entri rilla yang ini~

btw, thanx ya.
salam perkenalan!

ChocStrawberries said...

Salam perkenalan.. wc dear

There was an error in this gadget